Historie
Historie
Historie
Historie

Over ons familiebedrijf

Home  /  Over ons

FAMILIEHISTORIE

(Geschreven door Dirk Wolthuis de huidige schipper)
In het begin van de vorige eeuw waren mijn opa en oma, ook al schipper en hadden een tjalk van 45 ton. Deze tjalk werd gebruikt om vuile was te vervoeren van Amsterdam naar de wasserijen in Haarlem. Op de terugtocht werd de gewassen was meegenomen.
De tjalk was een zeilschip en op windstille of verkeerde winddagen, moest de tjalk voorgetrokken worden. Omdat er geen geld was om een zogenaamde scheepsjager in te huren (man met paard, die zich verhuurde om schepen voort te trekken), moest de hele familie de Tjalk op en neer trekken van Amsterdam naar Haarlem. Opa voorop, de kinderen daarachter aan de lijn, oma aan boord met het roer in handen.
Ze liepen op klompen en als mijn vader (de oudste zoon) zijn klompen had versleten, kreeg hij op zijn falie omdat hij dan zijn voeten niet goed had opgetild.
In het midden van de vorige eeuw had mijn vader, inmiddels een Tjalk van 152 ton, tevens het eerste motorschip in de familie; 18 pk, dat was heel wat in die tijd.
In 1978 zijn mijn ouders met pensioen en aan wal gekomen; na 42 jaar op de scheepvaart te hebben gezeten.
Nog geen week later kocht mijn vader weer een bootje, omdat hij het water zo miste.
Die passie voor het water, gecombineerd met het familiaire, het “gezellige” heeft mij gemotiveerd om in de rondvaarten te komen.
Wij bestaan inmiddels meer dan 40 jaar; in 1993 heb ik het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Sinds 2020 is mij zoon Tim, gelijkwaardig in het bedrijf gekomen. Ik ben trots dat mijn zoon staat te trappelen om op termijn volledig de rederij over te nemen. Hoe mooi is dat?

ONZE SCHEPEN

RONDVAARTBOOT 'DE OUWE DIRK'

De Ouwe Dirk is ons nieuwste schip. Dit schip heeft een maximum capaciteit van 80 personen en natuurlijk kunt u ook op dit schip gebruik maken van alle consumpties en buffetten. Het is voorzien van een aangepast toilet en heeft een gezellige bar aan boord. Klikt u hier om binnen aan boord te kijken.
Wanneer wij buiten ‘s-Hertogenbosch varen kan het bovendek uitgeklapt worden. Het schip straalt een nostalgische sfeer uit, en aan boord waant u zich in het jaar 1912. Of u nu kiest voor een rondvaart of een dagtocht-privé of avondtocht met diner, een mooie sfeervolle vaartocht is gegarandeerd.

RONDVAARTBOOT 'JERONIMUS BOSCH'
Historie

Op dit schip is ruim plaats voor honderd personen en het is rolstoeltoegankelijk. Het schip beschikt over een mooie salon met grote bar, waar u met zekerheid een aangenaam verblijf zult hebben. Er zijn twee ruime WC’s aan boord welke ook rolstoelgeschikt zijn. Ook is het bovendek totaal overkapt, zodat uw bij elk weer toch met u gezelschap kunt genieten van de frisse lucht. De Jeronimus Bosch is vooral geschikt voor grotere groepen die bijvoorbeeld willen dineren op het schip. Door de omvang van het schip vaart deze gebruikelijk de buiten routes en over de Maas naar bijvoorbeeld het prachtige Heusden of de Bommelerwaardcruise.

dirk1

Kapitein Dirk Wolthuis

tim1

Bootsman Tim Wolthuis

073-631 20 48
info@rederijwolthuis.nl

Start typing and press Enter to search